Juridische gevolgen van het rijbewijs ingevorderd na alcoholgebruik: wat te doen?

Het overkomt veel mensen: je hebt een paar glazen alcohol gedronken en besluit toch achter het stuur te stappen. Helaas word je gepakt en wordt je rijbewijs ingevorderd vanwege rijden onder invloed. Wat zijn nu precies de juridische gevolgen van het ingevorderde rijbewijs en wat kun je doen in zo’n situatie?

Rijbewijs ingevorderd alcohol: de gevolgen

Wanneer je rijbewijs is ingevorderd vanwege alcoholgebruik, heeft dit verschillende juridische gevolgen. Ten eerste ben je direct je rijbevoegdheid kwijt en mag je niet meer rijden. Daarnaast riskeer je een flinke boete en kun je ook een strafblad krijgen. Verder kan het invorderen van je rijbewijs ook gevolgen hebben voor je baan, met name als je afhankelijk bent van het rijden als onderdeel van je werk.

Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat je na het invorderen van je rijbewijs een zogenaamde EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) moet volgen. Deze cursus is verplicht en moet je zelf betalen. Ook moet je na het terugkrijgen van je rijbewijs een verzoek indienen bij het CBR om je rijbewijs weer geldig te maken.

Wat te doen bij een ingevorderd rijbewijs?

Wanneer je rijbewijs is ingevorderd na alcoholgebruik, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Allereerst is het aan te raden om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen die ervaring heeft met verkeersstrafrecht, zoals Lex Lawyers. Zij kunnen je bijstaan en adviseren gedurende het hele proces.

Een goede advocaat zal je helpen bij het indienen van een klaagschrift bij de rechtbank om je rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen. Daarnaast kunnen ze je begeleiden bij het volgen van de EMA-cursus en het indienen van het verzoek bij het CBR om je rijbewijs weer geldig te maken.

Conclusie

Wanneer je rijbewijs is ingevorderd na alcoholgebruik, zijn de juridische gevolgen groot. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen en een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het terugkrijgen van je rijbewijs en het minimaliseren van de gevolgen. Neem dus geen risico’s en schakel professionele hulp in bij een ingevorderd rijbewijs na alcoholgebruik.