Wat betekent outplacement?

Soms is het zo in het leven dat je ergens niet helemaal uitkomt met iemand. Dit kan ook met een werkgever zijn. Door middel van outplacement kan je na ontslag snel weer aan een baan komen. Met de juiste begeleiding zul je dan ook veel beter op je plek zitten.

Outplacement

Of het nu door een reorganisatie komt, je niet meer op je plek zit bij het bedrijf of huidige functie of doordat je een conflict hebt met je werkgever, outplacement kan je helpen om de juiste plek te vinden. Outplacement is een traject dat je ingaat als je naar aanleiding van ontslag ergens anders aan het werk wil. 

Er zijn bedrijven die zich specialiseren in outplacement en bieden hiermee werknemers en werkgevers een uitkomst. De werknemers krijgen advies over wat ze kunnen doen en begeleiding om hun doelen te bereiken met betrekking tot hun verdere loopbaan.

Het voordeel van een outplacementtraject is dat het vaak succesvoller is dan dat je zelf gaat zoeken naar een nieuwe baan. Je kunt leunen op een expert die ervaring heeft met soortgelijke zaken. Het is een investering die je doet in jezelf, dus uiteindelijk is het het altijd waard. 

Daarnaast ben je niet de enige die op zoek is naar een baan voor jou, maar de loopbaanadviseur is ook actief bezig om te vinden wat je zoekt. De loopbaanbegeleider maakt er zijn werk van om dit traject zo succesvol mogelijk voor je te maken.

Stappen

Het proces van outplacement gaat in stappen. Het eerste wat er gebeurt is het afsluiten van het hoofdstuk bij je huidige baan. Het is namelijk een onzekere tijd en je kunt ook nog bepaalde gevoelens hebben hierover. Zodra je dit hebt kunnen afsluiten voor jezelf, dan kun je ook doorgaan.

Als je dit achter je hebt gelaten, dan gaat de loopbaanbegeleider samen met je kijken naar waar je goed in bent om erachter te komen wat je graag wil en waar je nog aan kan werken om te bereiken wat je wil. Zo kom je erachter wat het beste bij je past en wat je allemaal kunt.

Er volgt vaak ook een training, zoals gesprekstechnieken, zodat je toekomstige sollicitatiegesprekken beter kunt voeren. Uiteindelijk kun je dit allemaal gebruiken in je toekomstige loopbaan.