Wat is een defibrillator?

Als iemand een hartstilstand krijgt, moet er meteen gehandeld worden om de persoon weer overeind te kunnen lappen en de kans op overleven te vergroten. Maar hoe kan je iemand helpen die een hartstilstand heeft gekregen? Hiervoor dient een defibrillator. Een defibrillator kan het leven redden van mensen die bewusteloos zijn geraakt door een hartstilstand. Maar wat is het precies en hoe kan je een defibrillator gebruiken?

Een defibrillator is een apparaat die bedoeld is om het hart weer op een normaal ritme te laten kloppen. De bekendste vorm van defibrillators is de automatische externe defibrillator, beter bekend als AED. De defibrillator heeft twee elektroden die op de juiste manier op de borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. De defibrillator analyseert het ritme en indien nodig geeft het een schok die ervoor moet zorgen dat het hart weer op een gewoon tempo gaat kloppen.

Hoe gebruik je een defibrillator?

Tegenwoordig zijn er in zeer veel openbare plekken, zoals winkelcentra, scholen maar ook op kantoor, defibrillators aanwezig. Deze hangen op zichtbare en bereikbare plaatsen, zodat wanneer ze nodig zijn deze meteen ingezet kunnen worden. Volgens de wet heeft iedereen toestemming om wanneer er een noodgeval aan de gang is, een defibrillator te gebruiken. Echter is het wel handig als je weet hoe je het apparaat moet gebruiken.

Wanneer je de defibrillator gebruikt, dien je eerst de bovenkleding van het slachtoffer open te maken. De defibrillator moet direct op de huid geplaatst kunnen worden. Vervolgens pak je de elektroden die aan de defibrillator zitten en plaats je deze zoals het hoort op de borstkas van het slachtoffer om het hart te kunnen scannen. Het grote verschil zit hem in of je een vol- of halfautomatische defibrillator hebt. Als je een volautomatische hebt, geeft deze uit zichzelf een schok indien nodig. Bij een halfautomatische defibrillator dien je zelf op de knop te drukken.

Een defibrillator geeft uitgesproken instructies wat je moet doen en hoe je dit moet doen. Het is wel aangeraden om van tevoren al kennis te hebben over hoe je een defibrillator kan gebruiken. Wil je dit leren, dan kan je bij G4S een training volgen waarin je precies wordt uitgelegd wat je moet doen.