De voor(oor)delen en rechten bij werken via een uitzendbureau

Werken via een uitzendbureau staat helaas niet altijd in een positief daglicht, dat is geheel onterecht. In dit artikel ontkrachten wij de vooroordelen en fabels van uitzendbureaus én geven wij aan welke rechten en voordelen je juist hebt.    

Het salaris

Een veel voorkomende overtuiging is dat mensen denken dat je via een uitzendbureau een stuk minder verdiend, dan wanneer je direct bij een bedrijf in dienst zou gaan. De onderliggende gedachte hiervan is dat het uitzendbureau zou worden betaald van jouw salaris. Dat is absoluut niet waar, en zelfs verboden. Uitzendbureaus vragen het bedrijf in kwestie een extra bedrag bovenop jouw salaris, waarmee ze de kosten van hun werkzaamheden kunnen financieren. Daarnaast hebben uitzendkrachten recht op precies hetzelfde salaris als medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn bij een bedrijf.

‘Een uitzendbureau is alleen voor bijbaantjes’

Het tweede vooroordeel is dat je bij een uitzendbureau alleen maar terecht kunt voor weekend- of vakantiebaantjes. Deze overtuiging is geheel onterecht, want uitzendbureaus beschikken over ontzettend veel fulltime vacatures in verschillende branches. Denk hierbij aan functies als ICT-medewerker, onderwijsassistent, projectleiders en laboranten. Hiermee is meteen het fabeltje uit de wereld dat uitzendbureaus geen werk hebben voor hoogopgeleiden.

Ervaring opdoen bij verschillende bedrijven

Een groot voordeel van een uitzendbureau is dat het de ideale startplaats is, wanneer je nog niet zo goed weet wat je wil doen. Misschien weet je wel al de richting, maar heb je nog geen idee of dat je bij een klein of groot, nationaal of internationaal bedrijf wilt werken. Via een uitzendbureau kun je werkervaring opdoen bij verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Je komt natuurlijk niet 1 2 3 in aanmerking voor alle vacatures, maar je kunt je wel laten adviseren over de mogelijkheden. Weet je al in welke specifieke branche je wilt werken, dan is het ook mogelijk om in zee te gaan met een uitzendbureau dat hierin is gespecialiseerd. Zo zijn er bijvoorbeeld uitzendbureaus voor de binnenvaart, voor de horeca of voor de zorg.

Je wordt geholpen met solliciteren

Uitzendbureaus maken het solliciteren makkelijker. Wanneer jij je inschrijft, vindt er een kennismakingsgesprek plaats, waarin je jouw werkervaring, interesses en kwaliteiten deelt. Op basis hiervan verzamelt het uitzendbureau verschillende vacatures (zoals bijvoorbeeld binnenvaart vacatures), waardoor jij een overzicht krijgt van werk dat bij jou past. Je kunt ook makkelijk zelf reageren op vacatures via het uitzendbureau. Een ander groot voordeel is dat een uitzendbureau je kan helpen met het maken van een CV, en je tips geeft m.b.t. het voeren van sollicitatiegesprekken.