Veiligheidsschoenen: welke werkschoenen heb ik nodig?

De juiste werkschoenen zijn onmisbaar voor een echte klusser. Werkschoenen beschermen je voeten en tenen namelijk tegen nare ongelukken die tijdens het klussen kunnen gebeuren, maar je moet wel de juiste werkschoenen kopen. Ga door met lezen als je wilt weten welke werkschoenen je nodig hebt voor je situatie.

De veiligheidsklassen

Overweeg je de aanschaf van nieuwe werkschoenen, dan kan je van een groot aanbod werkschoenen uitgaan. Werkschoenen van topkwaliteit worden in een aantal veiligheidsklassen onderverdeeld, namelijk:

  • S1 werkschoenen: Deze schoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus ter bescherming van de tenen. S1 werkschoenen zijn antistatisch en ideaal als je vaak in droge omgevingen werkt.
  • S1P werkschoenen: Naast een veiligheidsneus hebben S1P werkschoenen ook een veiligheidszool, ze zijn antistatisch en geschikt voor droge ruimten.
  • S2 werkschoenen: Deze werkschoenen hebben dezelfde kenmerken als de S1 modellen, maar ze zijn wel vochtbestendig.
  • S3 werkschoenen: S3 werkschoenen hebben een veiligheidszool, een veiligheidsneus, ze zijn antistatisch en bestand tegen zowel droge en natte werkomgevingen.
  • S4 werkschoenen: Deze werkschoenen staan gelijk aan de S1 werkschoenen, maar ze zijn van kunststof, PU of rubber gemaakt.
  • S5 werkschoenen: De S5 werkschoenen lijken op de S4 werkschoenen, maar ze zijn voorzien van een tussenzool en een antislipprofiel.

Zijn veiligheidsschoenen verplicht?

In hoeverre het dragen van werkschoenen een verplicht is, hangt af van je beroep. Werk je in de zorg, dan zijn comfortabele, waterdichte en hygi├źnische werkschoenen met een antislip zool geschikt. Mensen in de facilitaire sector in de horecasector dienen stabiele waterdichte en waterafstotende werkschoenen te kopen met een antislipzool en een veiligheidsneus. Als je in de voedingssector werkt, kies dan voor S2 of S3 werkschoenen. Mocht je werken in de retail industrie, dan volstaat een S1 werkschoen, je in de metaalsector voor stevige en hittebestendige werkschoenen dient te kiezen. Ook personen die werken in het magazijn of de logistiek, schilders, stukadoors, de transportsector, de veiligheidsbranche, de bouw of in de autobranche dienen te zorgen voor geschikte werkschoenen.

Je kunt uit een groot aanbod werkschoenen kiezen, maar zorg er wel voor dat de werkschoenen afgestemd zijn op de branche waarin je werkzaam bent. Bij Arbo Safety Shoes adviseren we je graag over welke veiligheidsschoenen voor jou de beste keuze zijn.