Wat is loopbaanbudget cao welzijn?

Sinds 1 Juli 2015 hebben cao’s een loopbaanbudget ter beschikking. Dit budget is een extra budget waarmee medewerkers kunnen investeren in hun individuele inzetbaarheid. Denk hierbij aan persoonlijke ontwikkeling als zowel loopbaanontwikkeling. Het loopbaanbudget cao welzijn wordt berekend over je salaris (inclusief meeruren), vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslag.

Waar bestaat het LBB uit?

Het loopbaanbudget, ook wel LBB in het kort, bestaat uit het loopbaanbedrag en vitaliteitsuren. Het eerste bedraagt anderhalf procent van je salaris. Het aantal vitaliteitsuren zijn afhankelijk van je leeftijd. Je kunt deze uren omzetten in uren in het huidige of een later jaar (maximaal vijf jaar later). Daarnaast kun je deze uren omzetten in geld, of inzetten om te betalen voor activiteiten rondom zelfontwikkeling.

Waar kan ik het loopbaanbudget cao welzijn voor inzetten?

Je kunt het LBB inzetten voor het verbeteren van je individuele inzetbaarheid. Dit kunnen activiteiten zijn zoals een opleiding of een studie, maar ook zaken die het werkplezier en de vitaliteit kunnen vergroten. Als je een idee hebt om aan je ontwikkeling te werken, kun je een persoonlijk inzetbaarheidsplan opstellen en dit met je werkgever bespreken.

loopbaanbudget cao welzijn

Verwerken van het loopbaanbudget cao welzijn

Het verwerken van het loopbaanbudget gebeurt in de administratie. Bij de verwerking hiervan moeten zowel de vitaliteitsuren als het loopbaanbedrag apart worden verwerkt. Dit neemt vrij veel tijd in beslag, omdat er een aantal stappen moeten worden voltooid voor dit kan worden gedaan. Wist je echter dat je dit kunt vergemakkelijken door middel van het installeren van een software?

Doordat het invoeren en verwerken van het loopbaanbudget zo ingewikkeld is, is er een software ontwikkeld die werknemers inzicht geeft in hun budget en werkgevers een overzicht geeft van de budgetten van elke werknemer. In het overzicht zie je links het individueel keuzebudget en rechts het loopbaanbedrag. Voor het loopbaanbedrag kun je beslissen waar je het voor wil inzetten. Je kunt kiezen uit kennis, sport, vakliteratuur, verhuiskostenvergoeding, reiskosten, opleiding en nog veel meer.