Hoe groei je als leraar?

Sta je voor de klas om anderen iets bij te brengen, dan valt er hoe dan ook zelf ook nog veel te leren. Ook als je al jaren in het vak zit, zijn er altijd wel dingen waar je nog in kunt groeien. Heb je de behoefte om jezelf verder te ontwikkelen, maar weet je niet zo goed hoe? Geen nood, we geven je graag wat tips waarmee je kunt groeien als leraar. Lees maar snel verder.

Ontwikkel samen onderwijs

Je kunt ervoor kiezen samen met collega’s aan de slag te gaan met het verbeteren van het onderwijs. Specificeer samen een onderwerp en ga samen aan de slag met het ontwikkelen van ideeën voor beter onderwijs. Je kunt ook samen eens een les voorbereiden, zodat je ook eens met andere invalshoeken aan de slag gaat en op die manier een verfrissende draai geeft aan de lessen.

Intervisie

Intervisie is altijd goed. Je wisselt op die manier ervaringen uit met collega’s. Dit kan erg leerzaam zijn. Zit je ergens mee, of weet je niet zo goed hoe je met een bepaalde situatie het beste om kunt gaan? Het advies van collega’s kan in zo’n geval erg nuttig zijn. Zij kunnen met een realistische, objectieve blik naar het probleem kijken. Er zijn verschillende vormen waarin intervisie plaats kan vinden; op een luchtige manier, maar ook bijvoorbeeld op een gestructureerde manier. 

Bezoek collega’s

Ook lesobservaties kunnen erg nuttig zijn om te groeien als leraar. Laat een collega eens een bezoekje brengen aan je les, waarbij hij of zij observeert. Vervolgens is het de bedoeling dat je collega feedback geeft, zodat je erachterkomt wat er goed gaat, maar zeker ook wat er verbeterd kan worden. Ook beeldcoachen kan een goede manier zijn om te kijken hoe je ervoor staat. Kijk hiervoor ook eens op ​​https://www.stichting-leerkracht.nl/.