Wanneer je een tijdje niet op werk aanwezig bent geweest wil je graag weer aan het werk. Dit gaat alleen niet zo heel makkelijk. Om terug te stromen naar jouw werk kan veel tussen zitten. Je moet hierdoor dus goed opletten wat er allemaal gebeurd in het proces van thuis blijven tot weer op kantoor aanwezig zijn! Ook kijkt er veel meer bij re-integratie dan wat de meeste denken!
Wat is re-integratie?
Wat is re-integratie nu eigenlijk? re-integratie is wanneer je vanwege een goede reden niet kunt werken. Ben je langdurig ziek? Of heb je een letsel opgelopen waardoor je tijdelijk niet kunt werken? Dan heb je te maken met re-integratie. Wanneer je niet meer kunt werken door jouw letsel of ziekte ben je werkloos. Je staat nog steeds ingeschreven bij het bedrijf waar je werkzaam bent, maar je kunt niet komen om jouw werkzaamheden uit te voeren. Dit is natuurlijk heel vervelend en al helemaal vervelend als je jouw baan super leuk vond. Of je betaald krijgt tijdens jouw verlof verschilt per bedrijf en aan de reden dat je niet aanwezig bent. Wanneer je niet aanwezig kunt zijn op werk om jouw werkzaamheden uit te kunnen voeren kun je naar de dokter gaan. Hij kan ongeveer zeggen hoelang je niet verder kunt werken.
Wanneer je weer naar werk mag gaan is er dus sprake van re-integratie. Het komt vaak voor dat je letsel blijvend is waardoor je niet dezelfde werkzaamheden kunt uitvoeren wat je voorheen deed. Dan moet het bedrijf een andere taak geven binnen het bedrijf. Als je hier geen kennis in hebt dan moet het bedrijf ook hiervoor betalen. Jouw cursussen hiervoor worden dus betaald. Het is ook mogelijk dat het bedrijf geen overige taken heeft die jij kunt uitvoeren waardoor je ontslagen wordt. Voor jouw re-integratie kun je natuurlijk niet aan het werk. Je krijgt hiervoor gewoon uitbetaald, maar het is wel een stuk minder dan wat je zou verdienen als je daadwerkelijk aan het werken was. Wanneer jouw contract beëindigd voordat jouw re-integratie ingaat hoor je nog steeds uitbetaald te krijgen. Nu weet je hoe re-integratie werkt en wat het ongeveer is. Je kunt nu goed uitleggen aan andere wat het is en hoe het werkt!