Je expertise inzetten waar deze het hardste nodig is

Ben je goed in je werk, en heb je al behoorlijk veel ervaring erin, dan kan de motivatie om steeds hetzelfde te blijven doen soms wat minder worden. Het is niet vreemd als mensen na jaren in dezelfde functie eens iets anders willen. Meer verantwoordelijkheden, net wat andere werkzaamheden, een nieuwe impuls. Een prima gang van zaken, want juist wat verandering op zijn tijd zorgt ervoor dat mensen scherp en gemotiveerd blijven, nieuwe kanten van zichzelf ontdekken of de motivatie houden die nodig is om het werk goed te blijven doen.

Loopbaanontwikkeling is de standaard

Tegenwoordig is ook een werkgever er doorgaans blij mee als je niet de ambitie hebt om je huidige werk tot je pensioen te blijven doen. Persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd en is binnen veel bedrijven zelfs een belangrijk onderdeel van het functioneren van een medewerker. Blijven leren, iedere dag opnieuw, beter worden in je werk, of doorgroeien naar een andere functie: een hele gezonde manier van leven en werken. Gezond voor het bedrijf ook, bovendien. Zo blijven medewerkers meer tevreden over hun werk, ervaren zij het minder snel als een sleur en hebben zij het gevoel dat ze iedere dag een beetje vooruitkomen, wat het doel ook mag zijn. 

Een hogere functie binnen hetzelfde bedrijf? Of misschien zelfs doorgroeien naar een compleet andere baan, niet zelden buiten het bedrijf? Nadenken en praten over je loopbaan en hoe je deze voor je ziet is volledig geaccepteerd en wordt vaak zelfs zeer gewaardeerd. Het laat zien dat mensen ambitie hebben, alles uit zichzelf willen halen. Precies wat de meeste werkgevers graag zien.

Je kennis inzetten waar deze nodig is

Voor managers met aardig wat jaren ervaring geldt steeds vaker dat zij de kennis en ervaring die zij in deze jaren hebben opgedaan graag inzetten op een plek waar deze echt nodig is. Binnen het bedrijf waar ze nu werken loopt alles op rolletjes, en zit hun taak er voor het gevoel een beetje op. Een nieuwe uitdaging zorgt ervoor dat het werk interessant blijft en ook zij zich door kunnen blijven ontwikkelen.

Interim management is mede om deze reden erg populair. Een manager komt op deze manier terecht in bedrijven waar enige hulp nodig is, bijvoorbeeld na een reorganisatie, een plotseling vertrek van een manager, na het opzetten van een nieuwe afdeling of om welke andere reden dan ook. De interim manager krijgt doorgaans een duidelijke taak toegewezen, en kan hiermee aan de slag. Niet zelden blijkt de werkrelatie hierna zo goed te zijn, dat er wordt gekozen voor een langere samenwerking.